Paasviering en lunch

Donderdag 13 april hadden we een bijzonder paasviering. Dit jaar deden we dit met o.a. onze zintuigen.

 

Brood –  het laatste avondmaal. Jezus vroeg al zijn vrienden bij het laatste avondmaal aanwezig te zijn om hen voor te bereiden voor wat er ging gebeuren en hoe zij Hem moesten herinneren. Verdeel de stukjes brood.

Steen – Gethsemane. Na het laatste avondmaal ging Jezus naar de tuin om te bidden voor steun en om God te vragen om Hem de komende uren bij te staan. Laat de steen rond gaan en wie wil kan het volgende idee gebruiken: met de steen in je hand mag je in stilte of hardop God om hulp vragen

Spijkers en hout – Na de arrestatie wordt Jezus meegenomen en aan het kruis genageld. Sla de spijkers in het hout. Maak van het hout een kruis.

Chips (met zout en azijn) – Toen Jezus aan het kruis hing, stonden er mensen om Hem heen die Hem zure wijn en azijn wilden laten drinken. De zure smaak helpt ons de pijn te herinneren die Jezus voelde toen Hij aan het kruis hing. 

Zout water – Vraag of een paar kinderen hun vinger in het water willen dopen en deze dan in hun mond willen stoppen. Proeven ze het zout? Het zoute water staat voor de tranen van de mensen die hebben gehuild toen Jezus op Goede Vrijdag stierf.

Verband – Toen Jezus stierf, haalden zijn vrienden Hem van het kruis. Ze wikkelden Hem in doeken en legden Hem in zijn graf. Vervolgens rolden ze een steen voor de ingang, zodat niemand er meer in of uit kon. Ze konden zijn lichaam nog niet balsemen, want het was een feestdag en ze wilden hem veilig bewaren tot ze terug waren. De kinderen mogen het verband voelen. 

Een hol Paasei van chocolade – Het ei staat voor het afgesloten graf (hou het ei omhoog en laat zien dat het helemaal dicht is).

Geurkaarsen – Op de derde dag kwamen de vrouwen terug met geuroliën om het lichaam van Jezus te balsemen. 

Maar

Pak het Paasei – Breek het ei in twee delen en laat de lege binnenkant zien. Jezus lag niet meer in het graf! Net als een kuikentje dat uit het ei komt of een vlinder die uit zijn cocon komt, is het lege graf een teken van nieuw leven. Jezus is opgestaan uit de dood en leeft nu in de hemel. Hij is niet langer dood, maar leeft! Toen hij stierf, leek het alsof alles fout was gegaan; voor Hem en voor zijn vrienden en volgelingen. Maar God had een ander plan. Er was iets geweldigs gebeurd! Zelfs als er dingen mis gaan of als we denken dat het nooit meer beter wordt, heeft God een ander plan! Als we naar Jezus bidden, onze excuses aanbieden, sorry zeggen en we vragen of Hij ons wil helpen, dan krijgen we, omdat hij zoveel van ons houdt, een tweede kans. Dat is een prachtig cadeau voor iedereen!

Deel stukjes chocolade ei uit als een symbool voor het geschenk van een nieuw leven en een nieuwe start die Jezus ons heeft gebracht.

 

Verder hebben we genoten van een heerlijke paaslunch. Deze was verzorgd door de Activiteitencommissie. De kinderen hebben ervan gesmuld. Bedankt ouders van de AC en hulpouders.